ZWYKŁA SÓL KUCHENNA

Zwykła sól kuchenna jest higroskopijna; musieliście zauważyć, jak wilgotna i bry­łowata staje się sól w wilgotny dzień (jeśli nie widzieliście tego, chuchnijcie parę irazy na od­robinkę kryształków soli kuchennej i zobaczy­cie, co się stanie).Atmosfera jest podobna do olbrzymiej solniezki, którą morze nieustannie napełnia cząst­kami soli. Potem z kolei atmosfera wsypuje sól morską do chmur. Największe z cząstek soli mogą stać się jądrami kropel deszczowych. Wielkie cząstki soli morskiej są więc tymi kulami śniegu, które zaczynaliście staczać ze wzgórza. Woodcock wnioskował, że jeśli przypuszcze­nie owo jest słuszne, to deszcz padający z chmur powinien być nieco słony. Ponadto stopień jego zasolenia powinniśmy umieć przewidywać. Moż­na by to zrobić.

Witaj na moim serwisie o hobby! Mam nadzieje ze wpisy jakie tutaj zamieszczam przypadły Ci do gustu i dzięki nim zdobędziesz takie informacje jakich potrzebujesz ! Zapraszam doczytania !
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)