SZTUCZNE KROPLE DESZCZOWE

Jeśli warstwa mąki miała głębokość przynajmniej 1 cala, krople deszczowe nie rozpryskiwały się i każda kropla tworzyła pecynkę ciasta. Po wy­suszeniu tych grudek Bentley mierzył ich śred­nice. Ale jaka była zależność między rozmiarami grudki ciasta i oryginalnej kropli deszczowej? Raz jeszcze Bentley wykazał pomysłowość, lecz niech on sam przemówi:„Krople wody o średnicy ok. 1/12 oraz 1/6 cala, zwi­sające z końca gałązek miotły lub, odpowiednio, ze szklanej pipety, były dokładnie mierzone, a następnie wkraplane do mąki z wysokości od 112 do 30 stóp. Mniejsze grudki, pochodzące z kropel o średnicy 1/12 cala, miały średnicę tak zbliżoną, że trudno było stwierdzić jakąkolwiek różnicę, chociaż w niektórych przypadkach grudki spłaszczały się nieco pod wpły­wem uderzenia, więc zaznaczał się niewielki odpo­wiedni wzrost dłuższej średnicy. Większe sztuczne krople deszczowe (o średnicy 1/6 cala) tworzyły wy­raźnie spłaszczone grudki,, których dłuższa średnica przewyższała o ok. 1/3 średnicę kropli.”

Witaj na moim serwisie o hobby! Mam nadzieje ze wpisy jakie tutaj zamieszczam przypadły Ci do gustu i dzięki nim zdobędziesz takie informacje jakich potrzebujesz ! Zapraszam doczytania !
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)